Роботи педагогічних працівників,

які прийняли участь

в XXV обласній виставці «Інноваційний пошук освітян Черкащини»

за напрямком «Інноваційні технології у сфері професійно-технічної освіти»

№ з/п

Напрямки*

Виставки

ПІБ автора (повністю) Посада, кваліфікаційна категорія

Тема роботи

Анотація представлених матеріалів

1

Професійна підготовка

Гергун Володимир Афанасійович

Викладач вищої категорії

Електронний підручник «Правила дорожнього руху»

Даний підручник — призначено для підготовки водіїв автотранспортних засобів (категорія «С»), трактористів – машиніст сільськогосподарського виробництва (категорії «А1», «А2») в закладах ЗП(ПТ)О. У підручнику в доступній формі із використанням сучасних інформаційних технологій викладені відповідно до затвердженого Державного стандарту професійної (професійно-технічної) освіти необхідні теоретичні та практичні відомості з Правил дорожнього руху. Може бути використаний викладачами спеціальних предметів та учнями навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації при дистанційному, індивідуальному навчанні.
2

Професійна підготовка

Вальчевський Сергій Миколайович

Викладач ІІ категорії

Методичний посібник з предмету «Сільськогосподарські машини»

Методичний посібник з предмету «Сільськогосподарські машини» складений відповідно до типової програми. Призначений для учнів, що навчаються за спеціальностями: «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (категорії «А1», «А2»); «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (категорії «А1», «А2» ); електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування;  водій автотранспортних засобів (категорії  “С”)». У даному посібнику представлений теоретичний матеріал з предмету. Рекомендовано для викладачів з дисципліни «Сільськогосподарські машини» та учнів, що вивчають цю дисципліну.
3

Професійна підготовка

Стригун Наталія Володимирівна

Викладач ІІ категорії

Інструкційні картки з теми: Подача страв в сучасному стилі з предмету «Новітні технології в оздобленні страв»

Інструкційні карти по темі: Подача страв в сучасному стилі з предмету «Новітні технології в оздобленні страв» по професії «Кухар, офіціант, бармен» призначені для учнів та викладачів професійно – технічних закладів.Інструкційні карти призначені для виконання практичних робіт передбачених авторською програмою з предмету «Новітні технології в оздобленні страв» по професії «Кухар, офіціант, бармен», що забезпечує набуття практичних вмінь та навичок по створенню альтернативного та їстівного посуду та сучасної подачі страв у них. Дані карти містять інструкції виготовлення  альтернативного та їстівного посуду (з льоду, з желатину, з хліба, з шоколаду) та апробовані учнями в процесі навчання. Дані картки складені відповідно до тем програми.
4

Професійна підготовка

Шинкарук Петро Степанович

Викладач І категорії

Робочий зошит з предмету «Трактори»

 

Зошит для практичних занять надає можливість покращити якість отриманих учнями знань в області механізації виробничих процесів сільськогосподарського виробництва шляхом оптимізації їх роботи в лабораторіях.Даний зошит можна використовувати: в проведенні самостійних і дослідницьких робіт; в реалізації профільованої програми для учнів за спеціальністю «Тракторист — машиніст с/г виробництва»; в перевірці ступеня засвоєння учнями матеріалу, зрозуміння вивченого матеріалу і практичного використання набутих знань і навиків, а також надати можливість максимально полегшити проведення самостійних і дослідницьких робіт.Рекомендовано викладачам професійного навчання сільськогосподарського напрямку та учням.
5

Професійна підготовка

Мельник Ірина Григорівна

Викладач І категорії

Презентації

з теми:

«Вихідна сировина для парфумерно-косметичних товарів»

 

Підготовка кваліфікованих робітників за професією Перукар (перукар-модельєр) за кожною професійною кваліфікацією грунтується на компетентнісному підході та структурується за модульним принципом. Одним з шляхів підвищення якості проведення уроків з навчального модуля «Оволодіння основами матеріалознавства» є розробка презентацій до кожного уроку. В даних презентаціях представлені характеристики вихідних матеріалів для парфумерно-косметичних товарів, складених відповідно до професійного стандарту, знання учня загально-професійних компетентностей з матеріалознавства. Дають змогу знати сучасну вихідну сировину для косметичних товарів.Презентації з модуля «Оволодіння основами матеріалознавства» з теми: «Вихідна сировина для парфумерно-косметичних матеріалів» рекомендовано для викладачів професійно-технічних навчальних закладів, слухачів курсів перукарського мистецтва.
6

Професійна підготовка

Натальченко Катерина Михайлівна

Викладач вищої категорії, «старший викладач»

Електронний навчальний посібник з предмету « Технології» Частина І «Карвінг — декоративна різьба по овочам і фруктам»

Даний посібник — призначено для підготовки кухарів в закладах професійної (професійно-технічної) освіти. У посібнику розкрито модель виконання авторської програми з предмету «Технології», частина 1 «Карвінг — декоративна різьба по овочам і фруктам».Наведена систематизація карвінгових виробів, описані основи технології їх вирізання, надано рекомендації щодо використання для карвінгу різних овочів і фруктів, теоретичні відомості, практичні роботи з покроковим вирізуванням виробів, презентації та  відео матеріали.
7

Професійна підготовка

Свиридюк Віталій Вікторович

Викладач вищої категорії, «старший викладач»

Електронний підручник з  предмету «Спеціальна технологія електромонтерів»

Даний підручник — призначено для підготовки електромонтерів з ремонту та обслуговування електроустаткування в закладах професійно-технічної освіти. У підручнику в доступній формі із використанням сучасних інформаційних технологій викладені відповідно до затвердженого Державного стандарту професійно-технічної освіти необхідні електромонтерам теоретичні та практичні відомості з професії.
8

Професійна підготовка

Булах Олена Миколаївна

Майстер виробничого навчання 13 тарифного розряду

Відео матеріали  з теми: «Класичний французький манікюр та декоративне оформлення нігтів»

Відео матеріали розроблені відповідно до навчальної програми Державного стандарту професійно-технічної освіти з професії «Манікюрник», учнями з використанням традиційних косметичних засобів та сучасних технологій.Матеріали призначені при проведенні уроків, та засвоєння теми: «Виконання навичок манікюрних робіт різних видів» з метою єдиного підходу до теоретичного, виробничого  навчання.Застосування  відео роликів на уроках «Манікюрна справа» сприятиме  засвоєнню матеріалу, передбачених кваліфікаційною характеристикою «Манікюрника 2 та 3 розрядів».Рекомендується для учнів та викладачів професійно-технічних закладів професії «Манікюрник».
9

Професійна підготовка

Романенко Олена Іванівна

Майстер виробничого навчання 13 тарифного розряду

Збірка

Технологічних карток з теми:

«Приготування салатів»

Дані картки складені відповідно до теми виробничого навчання згідно стандарту ДСТУ-5122.2007р. професії «Кухар ІV- розряду.Дана збірка розкриває суть і зміст технологічної послідовності приготування салатів. Вона може бути використана на уроках теоретичного та виробничого навчання з професії «Кухар» з теми: «Приготування салатів».У навчальному посібнику наведені технологічні карти, які доповнені ілюстративним матеріалом, загальними вимогами безпеки праці та санітарії.Призначений для надання теоретичної і практичної допомоги майстрам виробничого навчання, викладачам спеціальних дисциплін професії кухар та учням професійно-технічних навчальних закладів для виконання практичних завдань.
10

Професійна підготовка

Фролова Світлана Олександрівна

Майстер виробничого навчання 13 тарифного розряду

Збірник технологічних карток з теми: «Фаршировані страви з с/г птиці.

Збірка технологічних карток «Фаршировані страви з с/г птиці» призначена для надання практичної допомоги майстрам виробничого навчання, та учням професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ) з професії «Кухар» для виконання практичних завдань. Збірка містить технологічні картки для проведення занять з виробничого навчання, ілюстративний матеріал.Збірка розкриває суть і зміст технологічної послідовності приготування страв з фаршированої птиці.Рекомендовано викладачам, майстрам виробничого навчання харчового напрямку та учням, які здобувають професію «Кухар».
11

Професійна підготовка

Кравченко Оксана Валеріївна

Майстер виробничого навчання 13 тарифного розряду

Збірник карток-завдань

з професії

«Офіціант 4-го розряду»

Картки-завдання призначені для контролю та перевірки знань з підготовки учнів за професією «Офіціант» 4-го розряду. В ньому подані різні завдання, які дають можливість розвивати логічне та критичне мислення учнів.Застосування збірника є доцільним під час уроків теоретичного та практичного навчання для учнів професійно-технічних навчальних закладів з професії «Офіціант».
12

Професійна підготовка

Іздебська Марія Вікторівна

Майстер виробничого навчання 14 тарифного розряду

Збірник інструкційно-технологічних карток з теми «Приготування безалкогольних та »

Дані картки складені відповідно до теми виробничого навчання згідно стандарту (ДСПТО 5123-GН.55.40- 2014). професії «Бармен» IV-розряду. Методична розробка включає в себе два розділи :1. Безалкогольні коктейлі (коктелі, джулепи, фізи, фліпи, морси, крюшони, лимонад, коблер, айс-кріми, санді).2. Алкогольні коктейлі (коктейль-аперитиви, дижестиви, шарові, десертні).Роздатковий матеріал, технологічні картки з теми: «Приготування безалкогольних та алкогольних змішаних напоїв, коктейлів», апробовані учнями в процесі навчання. Вони допомагають учням ознайомитися з технологією приготування та оформленням, подачею готовоих напоїв. Рекомендовано використовувати на уроках теоретичного та виробничого навчання з професії «Бармен».
13

Професійна підготовка

Галасун Микола Васильович

Майстер виробничого навчання 14 тарифного розряду

Діюча модель домкрата гідравлічного універсального

Дана діюча модель гідравлічного універсального домкрата призначена для піднімання частин, вузлів та агрегатів автомобіля вагою до 3-х тон. Зручністю даного виробу є можливість підйому повністю однієї зі сторін автомобіля, що дає змогу заміни відразу двох коліс. Домкрат оснащено довгою ручкою, тому керувати ним оператор може, не нахиляючись. Візок підкатного  домкрата оснащено кульовими підшипниками, що забезпечує пристрою чудову мобільність.Діюча модель даного домкрата може використовуватись на уроках виробничого навчання, лабораторно-практичних роботах з будови та ремонту автомобілів, невеликих майстернях, а також на станціях технічного обслуговування автомобілів.
14

Професійна підготовка

Єфімчук Олена Василівна

Майстер виробничого навчання, 14 тарифний розряд, майстер виробничого навчання ІІ категорії

Робочий зошит з предмету: «Технологія приготування напоїв і коктейлів та їх характеристика»

Даний робочий зошит є ефективним методом навчання учнів. Використання робочого зошита викладачами предмету: «Технологія приготування напоїв і коктейлів та їх характеристика», майстрами  виробничого навчання з професії «Бармен» на уроках професійного та виробничого навчання дають можливість чітко організувати навчальний процес, перевірити опорні знання учнів, скоригувати недоліки у вивченому матеріалі. Усі подані теми відповідні до  навчальної програми.Робочий зошит може  корегуватися, доповнюватися в залежності від розроблених поурочно-тематичних планів. Рекомендований для викладачів професійного навчання та майстрів виробничого навчання, містить в собі успішно апробовані  матеріали.
15

Загальноосвітня підготовка

Швець Людмила Дмитрівна

Викладач І категорії

«Комплект завдань для тематичного оцінювання навчальних досягнень учнів з предмету «Економіка», розділ «Основи ринкової економіки»

Заліковий зошит призначений для оцінювання навчальних досягнень учнів з розділу «Основи ринкової економіки». Завдання укладені до вимог чинної Програми Міністерства освіти і науки України, а також сучасних організаційно-методичних підходів.Зошит має уніфіковану структуру. Матеріал згруповано за тематичними блоками (І – VІ) і подано у трьох варіантах. Кожен варіант містить 12 завдань, що диференційовані за рівнями складності.Видовий склад завдань відрізняється різноманіттям. Поряд з теоретичними подано велику кількість завдань практичного характеру. Творчий рівень представлено проблемними запитаннями та завданнями.Даний збірник призначений для використання в роботі викладачів предметів «Економіка», «Галузева економіка» та «Громадянська освіта».
16

Загальноосвітня підготовка

Солтусенко Ганна Григорівна

Викладач спеціаліст

«Розробка тематичних STEM-днів»

У освітньому просторі України набирає обертів тренд STEAM-освіти. Вона охоплює природничі науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering), мистецтво (Art) та математику (Mathematics).Однією з форм STEM-навчання є уроки, які спрямовані на встановлення міжпредметних зв’язків і сприяють формуванню в учнів цілісного, системного світогляду, актуалізації особистісного ставлення до питань, що розглядаються на уроці.Такі уроки можуть проводитися шляхом об’єднання схожої тематики кількох навчальних предметів або формування інтегрованих курсів чи окремих спецкурсів.«Розробка тематичних STEM-днів» може бути використана для викладачів природничо-математичного циклу та учнів.
17

Загальноосвітня підготовка

Ткач Юлія Іванівна

Викладач спеціаліст

Готуємось до ЗНО. Збірник практичних завдань та задач з географії

Запропонований збірник містить практичні завдання та задачі, що дають змогу підготувати учня до практичної частини завдань ЗНО з географії. Підбір здійснено на основі аналізу завдань зовнішнього незалежного оцінювання з географії 2010-2019 років. Матеріал містить формули з географії, які необхідно згадати, задачі з розв’язками для вивчення алгоритму розв’язування та тренінгові вправи для виконання учнями. Дані завдання можна використовувати для закріплення теоретичного матеріалу під час вивчення відповідних тем у курсі географії 11 класу, на практичних роботах з географії 10 та 11 класів та безпосередньо під час консультаційних годин з підготовки до ЗНО з географії.Для вчителів географії, абітурієнтів та  учнів для самопідготовки до ЗНО з географії.
18

Загальноосвітня підготовка

Драчук Елеонора Євгеніївна

Викладач спеціаліст

Електронний навчальний посібник

«Professional English Course for chefs, waiters and barmen»

Даний педагогічний програмний засіб – електронний посібник призначено для вичення англійської мови за професійним спрямуванням в закладах професійно-технічної освіти. У підручнику в доступній формі із використанням сучасних інформаційних технологій викладені відповідно до затвердженого Державного стандарту професійно-технічної освіти необхідні кухарям, офіціантам та барменам теоретичні та практичні матеріали.Кожен розділ має свою назву, з урахуванням міжпредметних зв’язків між іноземною мовою та іншими предметами, такими як, технологія приготування їжі, устаткування та інші. Цей посібник може бути використаний як для онлайн-освіти на уроках в закладі професійно-технічної освіти, так і самостійно опрацьовуватись студентами в форматі дистанційного навчання.
19

Загальноосвітня підготовка

Ростикус Ірина Миколаївна

Викладач І категорії

Розв’язування рівнянь

Навчальний посібник

 

Розв’язування рівнянь – одна з провідних змістових ліній шкільного курсу математики. Вміння розв’язувати рівняння розвиваються в процесі практичного ознайомлення з різними методами виконання таких задач.В навчальному посібнику систематизовані відомості про методи розв’язування рівнянь. Описано 8 тем, кожна тема супроводжується теоретичним обґрунтуванням, прикладами розв’язування задач та задачами для самостійного розв’язання. Наочно продемонстровано, які помилки зустрічаються найчастіше під час розв’язування раціональних, ірраціональних, логарифмічних, тригонометричних та показникових рівнянь та пояснені причини їх виникнення.Посібник призначений для учнів та викладачів.
20

Загальноосвітня підготовка

Шевчук Тетяна Василівна

Викладач І категорії

Лексичні картки

з теми

«Food and Meal»

 

Лексичні картки з теми «Food. Meal » розроблені згідно методу вивчення англійської мови за допомогою карток.Лексичні картки допоможуть ефективніше засвоїти лексику та вимову, розширити словниковий запас та покращити мовленнєві навички.Лексичні картки корисні при повторенні навчального матеріалу та в інтерактивних іграх.Для широкого кола читачів.
21

Загальноосвітня підготовка

Костюк Ніна Іванівна

Викладач вищої категорії

Продуктивне і креативне мислення учнів на уроках української мови та літератури

Зібрані та систематизовані матеріали «Продуктивне і креативне мислення учнів на уроках української мови та літератури» містять методичні поради щодо розвитку творчих здібностей учнів, активізації продуктивного і креативного мислення. Тут відображені форми, методи, прийоми, засоби розвивального навчання, формування творчої особистості.Запропоновані види робіт покликані сприяти формуванню дослідницької активності учнів, розвитку мовленнєвих навичок, уміння працювати в колективі, набувати знань, дорослої самостійності та, особливих естетичних смаків.Наведені зразки конспектів уроків, діалогів, сенканів, вправ ілюструють можливості творчої співпраці учителя і учня.Рекомендовані матеріали апробовані викладачем-словесником і можуть стати в нагоді студентам-філологам та викладачам  навчальних закладів ПТО.
22

Загальноосвітня підготовка

Старовойтова Тетяна Володимирівна

Викладач вищої категорії, «викладач-методист»

Директорія. Остання спроба боротьби за українську державність.

На допомогу вчителю

 

Початок ХХ століття став великим драматичним і довготривалим в історії становлення української державності.Український народ після розвалу Російської, а пізніше Австро – Угорської імперії, вступив в етап загальнонаціональної боротьби за державне самовизначення та утвердження себе у світової площині, як нації.Не підлягає сумніву те, що протягом з 1917 року по 1921 рік долаючи величезні труднощі Україна пробудилася від рабської покори, пасивності і піднялася на національно-визвольну боротьбу за відродження втраченої державності.Пропоновані матеріали висвітлюють один з етапів боротьби українського народу – період Директорії Української Народної Республіки.

Це спроба з’ясувати аспекти трагічного періоду боротьби, об’єктивні і суб’єктивні передумови чинників, які призвели в сукупності до поразки національно-визвольної боротьби в Україні і кінцевий результат – це втрата своєї державності.

У вихрі цієї боротьби знаходилося і місто Умань. Маловідомою сторінкою в історії України є події січня 1920р., коли місто на десять днів стало  столицею УНР.

Запропонована робота дає можливість поглибити знання з історії України. В роботі є достатня кількість ілюстрацій, що дасть можливість використовувати у підготовці до ЗНО та позакласній роботі.

23

Загальноосвітня підготовка

Свиридюк Надія Андріївна

Викладач вищої категорії, «викладач-методист»

Дидактичний матеріал з хімії І курс. Рівень стандарту

Посібник містить дидактичні матеріали до уроків хімії І курсу (рівень стандарту) з теми «Оксигеновмісні» та «Нітрогеновмісні» органічні речовини». Наведені матеріали за змістом і структурою повністю відповідають чинній програмі курсу хімії. Матеріал містить коротку характеристику хімічних властивостей, добування та застосування речовин із основних класів органічної хімії, та рівневі завдання  з даних теми  Теоретичний матеріал та завдання для самостійного опрацювання подаються в вигляді таблиці. Завдання для самостійної роботи представленні  у двох варіантах і диференціюються за рівнями складності. Назва хімічних сполук подаються за сучасною українською номенклатурою. Посібник призначений для вчителів хімії та учнів ліцею
24

Загальноосвітня підготовка

Колесник Галина Сергіївна

Викладач вищої категорії, «викладач-методист»

Готуємось до ЗНО. Геометрія

Запропонований збірник містить усі розділи геометрії 10 -11, знання яких необхідні для успішного складання ЗНО. Характерною властивістю збірника є те, що в ньому поряд з теоретичними відомостями наведено і розв’язано велику кількість різноманітних завдань – від найпростіших до підвищеної складності.  Матеріал поданий у вигляді презентацій, що  дає змогу значно заощадити час  при підготовці до ЗНО та забезпечує можливість учням самостійно повторити і закріпити вивчений раніше матеріал. Електронні презентації зручно використовувати і на уроках, вони підвищують інтерес до знань та продуктивність навчання, полегшують первинне сприйняття учнями матеріалу, запам’ятовування опорної інформації та її повторення, привчають виділяти головне, висловлюватись лаконічно  та математично обгрунтовано, сприяють формуванню логічного ланцюжка доведення та блок-схем розв’язання, то ж допомагають у формуванні  алгоритмічного мислення, що особливо необхідно при складанні ЗНО. Окрім того, наявність конспектів у вигляді тематичних електронних презентацій дає змогу організовувати самостійну роботу учнів з подібного виду ресурсами. На уроці мультимедійна презентація може стати незамінним помічником вчителя: матеріал викладу в доступній формі показаний на слайді, залишається тільки доповнити його своїми коментарями.До кожної теми розроблені тести, що дає можливість учням перевірити свій рівень знань.
25

Національно-патріотична, виховна, спортивно-масова робота

Дончук Віталій Володимирович

Керівник фізичного виховання, спеціаліст

Технологічна карта з теми

«Методика розвитку максимальної сили»

Під силою людини слід розуміти його здатність долати опір або з протидіяти йому за рахунок м’язів.Сила може проявлятися при ізометричному режимі роботи м’язів, коли при напрузі вони не змінюють своєї довжини, і при ізотонічному режимі, коли напруга пов’язана із зміною довжини м’язів. В ізотонічному режимі виділяються два варіанти: концентричний, при якому опір долається за рахунок напруги м’язів при зменшенні їх довжини, і ексцентричний, коли здійснюється протидія опору при одночасному розтягненні, збільшенні довжини м’язів.Виділяють наступні види силових якостей: максимальну силу, швидкісну силу та силову витривалість.Під максимальною силою слід розуміти найвищі можливості, коли людина здатна проявити при максимальному звичайному м’язовому скороченні. Рівень максимальної сили виявляється у величині зовнішніх опорів, коли людина долає або нейтралізує при повній мобілізації можливостей своєї нервово – м’язової системи. Максимальну силу людини слід сприймати як абсолютну силу, яка відображає резервні можливості нервово – м’язової системи. Як показують дослідження, ці можливості не можуть постійно проявлятися навіть при максимальній вольовій стимуляції, а можуть бути виявлені лише в умовах спеціальних зовнішніх впливах. Максимальна сила в більшості визначає спортивний результат в таких видах спорту, як важка атлетика, легкоатлетичні метання, стрибки та спринтерський біг, різноманітні види боротьби, спортивна гімнастика. Досить велика роль максимальної сили в спринтерському плаванні, веслуванні ковзанах, та в деяких спортивних іграх.
26

Національно-патріотична, виховна, спортивно-масова робота

Горобченко Юлія Петрівна

Викладач ІІ категорії

Творчий проект:

Акція «Зроби крок до здоров’я!»

В рамках проекту «Ми обрали щасливе життя» був створений творчий проект: акція «Зроби крок до здоров’я!» завдання якого є в тому, щоб разом з учнями дійти висновку, що здоров’я на 50 відсотків залежить від них самих, а також сприяти відпрацюванню вміння протистояти шкідливим звичкам.Даний проект рекомендований для класних керівників у проведенні виховних заходів. Даний проект може використовуватись з метою профілактики шкідливих звичок, для популяризації здорового способу життя серед учнів 1, 2, 3 курсів ПТНЗ.